Blog Post

Hoe je een herkenbaar poppetje met slechts twee lijnen tekent

Jacobien Vermande
Waarom is het tekenen van poppetjes een goeie manier om snel impact te maken? 

Heel simpel. Poppetjes trekken altijd aandacht en hebben het vermogen om richting te geven aan communicatie. Poppetjes helpen om de interactie tussen zender en ontvanger te versterken. Zelfs -of misschien wel juist- als ze niet realistisch gekend zijn.

Er is namelijk niet veel voor nodig om een herkenbaar poppetje te tekenen. Twee lijnen zijn al voldoende. In deze blog leg ik je uit hoe.
HEMA zandbak harkjes

Kijk naar een willekeurige kindertekening waarin een poppetje voorkomt en je weet een ding zeker: technisch klopt het van geen kant. Soms komen er armen uit het hoofd, zijn de handen getekend als HEMA-zandbakharkjes en als de kinderkunstenaar een bepaalde leeftijd heeft, is er standaard een disproportioneel grote navel op de buik van het poppetje (kom ik in mijn blog “Zakelijk tekenen en de kunst van het navelstaren” op terug).

En toch herkennen we dat het een poppetje is en ontlokt de tekening doorgaans een ‘ahhh, wat schattig’-reactie in ons op.


Focus

Tijdens een training zakelijk tekenen hoor ik mensen vaak zuchten “Ik ben niet goed in poppetje tekenen!”. Dan wordt er uiteraard een poppetje met karakter bedoeld, die een herkenbare beweging maakt en verlost is van alle houterigheid. Tuurlijk, snap ik ook.

Maar kijkend naar een kindertekening mogen we wat mij betreft vriendelijker naar de eisen voor poppetjes kijken: ons brein accepteert al heel snel dat iets een poppetje is en wat het poppetje aan het doen is.

Dat is niet zo gek, want we zijn vanaf onze geboorte afhankelijk van de ‘poppetjes’ om ons heen. Daar ligt in ons brein dus nogal wat focus op. En van die focus op poppetjes maken we met zakelijk tekenen dankbaar gebruik.


‘Yes, we can’-vitamine

De focus van ons brein op poppetjes geeft twee belangrijke redenen om ons tekenvertrouwen een ‘push to next-level elevation celebration’ te geven zodat we wel poppetjes gaan tekenen. Oftewel, een dosis ‘yes, we can’-vitamine voor visuele communicatie.

Allereerst, een kind tekent dat wat zijn aandacht heeft. Een van de eerste dingen die een kind tekent, zijn poppetjes. We zijn immers sociale dieren, die voorkeur geprimed en gaat niet weg naarmate we ouder worden. Wil je met een zakelijke tekening de aandacht trekken, zorg dan dat er een of meerdere poppetjes zijn getekend.

Ten tweede, eerder bleek al dat ons brein snel accepteert dat iets een poppetje is: Een rondje voor het hoofd met een lijn als lichaam is al genoeg. Zo simpel kan en mag je het houden!


Hoe dan?

Ik geef je hier drie eenvoudige tips die je altijd en overal in kunt zetten en je zullen helpen om met vertrouwen en plezier een poppetje te tekenen dat ook nog eens impact maakt.


Tip 1: Maak het hoofd rond en groot.

Babies hebben een relatief groot hoofd. Ons brein herkend dat als lief en schattig. In primatentaal “kwetsbaar” en “onschuldig”. Hierdoor worden we zachter in ons doen en laten, staan we meer open en hebben we minder snel de neiging om in de verdediging te schieten. Dat helpt enorm om interactie soepeler te maken!
 

Tip 2: Teken alleen ogen en mond in het gezicht.

Meer heb je niet nodig voor een herkenbare gezichtsuitdrukking. Ons brein focused zich voornamelijk op gezichtsuitdrukking. Het probeert waarde aan te koppelen aan de gezichtsuitdrukking, zodat het weet welke reactie "nodig" is. Bijvoorbeeld lachen als een ander lacht. 

De stand van de ogen en de mond zijn hierbij leidend. Neus en oren leiden in tekeningen eerder af of worden gebruikt voor een meer cartooneske stijl. Fantastisch, maar als je je nog niet senang voelt bij het tekenen, beperk jezelf dan tot de ogen en de mond. Kijk maar naar onderstaand plaatje.
 

Tip 3: Een lichaam hoeft slechts de indruk van een lichaam te geven. Een lijn is voldoende.

Dan Roam schreef het al in ‘Draw to Win’: simpele tekeningen zijn het meest effectief. Ga jezelf en de ander niet vermoeien met meer meer omdat het dan beter zou zijn. Elke lijn teveel vraagt van het brein van de kijker energie. Laat die energie gebruikt worden voor waar het echt om gaat, namelijk de boodschap die jij over wilt brengen.
 

PS. Het allerbelangrijkst bij zakelijk tekenen is KISS, oftewel Keep It Stupid Simple. Dat is waar het over gaat. Heb je de smaak te pakken en wil je meer? Dan heb ik hier voor een extra tekeninstructie “Teken nog meer poppetjes” om je verder op weg te helpen. Download ‘m en ga aan de slag! Ik ben heel benieuwd wat jij op papier zet. Laat je ze zien?
Download PDF

Delen

door Jacobien Vermande 13 okt., 2020
Een lege stift, permanent markers die bij het whiteboard liggen, een punt die te pluizig is om er nog een fatsoenlijke letter mee te schrijven... Het doet denken aan een messenset waar je niet mee kunt snijden. Markers zijn het keukengerei voor de keuken van ieder bedrijf: de vergaderruimte. Deze blog is een pleidooi voor goed keukengerei.
door Jacobien Vermande 02 okt., 2020
Zakelijk tekenen en zentangle. Het zijn twee vormen die het goed met elkaar kunnen vinden en elkaar graag een handje helpen. In deze blog deel ik mijn ervaring met zentangle en hoe deze tekenvorm mij helpt naar meer ontspanning en betere concentratie.
door Jacobien Vermande 28 sep., 2020
Net dat beetje extra waardoor er meer verbinding en betrokkenheid ontstaat. Dat beetje extra waardoor mensen voelen dat magie niet ver weg is. Het hoeft niet veel moeite te kosten. Met zakelijk tekenen gaat het zelfs nog makkelijker! In deze blog deel ik tips die de magische werking van zakelijk tekenen mogelijk maken.
Getekend visueel verslag van een persconferentie van Rutte over covid-19
door Jacobien Vermande 22 sep., 2020
Een boek goed lezen. Dat vraagt aandacht, maar het levert je op dat je meer uit je lezen haalt, het sneller kunt plaatsen en de inhoud veel beter kunt reproduceren en toepassen. In deze blog tips en inspiratie om jezelf te helpen slimmer te lezen.
Foto met boek covers over visueel denken en doen
door Jacobien Vermande 15 sep., 2020
Met nieuwe energie en inspiratie stap je een training uit. Je wilt meteen aan de slag om alles in praktijk te brengen. Maar al snel neemt de waan van de dag je goede voornemens over... In deze blog 5 tips om meer uit je training (zakelijk tekenen) te halen.
Poppetje dat schopt tegen een stip
door Jacobien Vermande 07 sep., 2020
Word jij in deze tijd ook afgeleid door werkdagen waar je maar niet vooruit lijk te branden? Waar niets gaat zoals je wilt en het je maar niet lukt om dit te doorbreken? Dan heb zo'n dag. In deze blog lees je hoe je hier met zakelijk tekenen verandering in brengt.
door Jacobien Vermande 31 aug., 2020
Sinds 2018 mag ik mezelf zelfstandig ondernemer noemen. Dat betekent extra belastingtaken. In mijn blog vertel ik je hoe mijn verbeeldingskracht me helpt om mijn belastingaangifte leuker te maken. Niet perse makkelijker...
door Jacobien Vermande 31 aug., 2020
Wat is jouw rode draad in je loopbaan? Mensen helpen? Nieuwe dingen ontwikkelen? In deze blog deel ik over mijn rode draad.
Share by: