5 Tips waarmee je slimmer leest
Jacobien Vermande
"Laten we lezen, laten we dansen. Deze twee vormen van vertier zullen de wereld nooit kwaad doen." Voltaire in hoogst eigen persoon. Maak lezen blijvend plezier door net een stapje verder te gaan. Daarom een blog over aantekeningen voor effectiever lezen met 5 tips die jou helpen om meer uit je lezen te halen.

Je kent het misschien wel. Heb je een fantastisch boek gelezen, maar je het lukt je niet om helder te reproduceren wat er nu allemaal precies in stond. De inhoud heeft je geraakt en op een dieper niveau weet je dat je het allemaal hebt geregistreerd... Maar als je nu naar je collega loopt om de inhoud te delen, lopen de details weg zoals water langs je lichaam druipt wanneer je uit een zwembad klimt.
Dat wat je juist zo inspirerend en belangrijk vond, lijkt ergens onderop de stapel aan breindata terecht te zijn gekomen.
Bill Gates geeft in zijn de volgende tips waardoor hij effectief kan lezen:
Lees elk boek uit.
De momenten waarop ik moest zwoegen voor een boek, zijn eindeloos. Bah! Vanuit dit perspectief is deze eerste tip een goed argument om nooit meer te lezen. Om deze tip toe te kunnen passen, hoef je niet jezelf te martelen tot het eind. De truc is om heel bewust aan een boek te beginnen. Je begint alleen wanneer je een boek met intentie kiest, oftewel je begint alleen aan een boek als je het echt wilt lezen. Zoals je de moeite neemt om naar een bioscoop te gaan omdat je een een film echt wilt zien of een broek koopt die je echt wilt gaan dragen. Bij een boek werkt het precies hetzelfde. Lees alleen de boeken die je echt graag wilt lezen. En lees ze vervolgens helemaal uit.
De momenten waarop ik moest zwoegen voor een boek, zijn eindeloos. Bah! Vanuit dit perspectief is deze eerste tip een goed argument om nooit meer te lezen. Om deze tip toe te kunnen passen, hoef je niet jezelf te martelen tot het eind. De truc is om heel bewust aan een boek te beginnen. Je begint alleen wanneer je een boek met intentie kiest, oftewel je begint alleen aan een boek als je het echt wilt lezen. Zoals je de moeite neemt om naar een bioscoop te gaan omdat je een een film echt wilt zien of een broek koopt die je echt wilt gaan dragen. Bij een boek werkt het precies hetzelfde. Lees alleen de boeken die je echt graag wilt lezen. En lees ze vervolgens helemaal uit.
Maak van lezen een gewoonte.
Neem er tenminste een uur de tijd voor en geef jezelf ergens op de dag de ruimte om dat uur er ook aan te besteden. Meestal lukt dit niet meteen als je de gewoonte nog niet hebt. Bouw het dan op. Bijvoorbeeld door elke avond de televisie 10 minuten eerder uit te zetten dan de avond daarvoor. Dan heb je binnen een week een gewoonte van een uur leestijd opgebouwd!
Maak aantekeningen.
In de kantlijn, op papier met pen. Dit maakt het lezen naast effectief ook extra leuk.
Check & done
Ik lees zo’n twee boeken per maand, variërend van inhoudelijk tot roman. Daarnaast vind ik het heerlijk om te lezen en maak ik er makkelijk tijd voor vrij. Ook weet ik goed welk boek ik wil lezen, zodat ik de meeste boeken daadwerkelijk uitlees. Dus de eerste twee tips vallen voor mij in de categorie ‘check’.
Waar ik moeite mee heb, is het ‘organiseren’ van de inhoud, zodat ik het beter kan onthouden en reproduceren. Voor een ontspannen roman heb ik die behoefte minder, maar voor een boek dat ik lees om mezelf professioneel te ontwikkelen, vind ik dit wel zo handig.
Die laatste, daar gaat het bij mij dus om. Nu vraagt het maken van aantekeningen aandacht en tijd, je moet er echt voor gaan zitten. Maar wat het je oplevert, dat is waar het goud blinkt. Het zorgt namelijk voor super strakke concentratie waarmee je razendsnel de informatie die je leest kunt verwerken. Plus, je verlengt de opslagtermijn van wat je leest en kan dat wat voor jou relevant is steeds makkelijker in een groter geheel plaatsen.
Aanschrijvingen
Je kunt natuurlijk je aantekeningen schrijven... maar waarom zou het woord dan niet ‘aanschrijvingen’ heten. Daar beeld en tekenen je brein nog beter helpen om informatie te verwerken dan woord, voeg ik een extra -bescheiden- tip toe aan Bills tips: Teken je aantekeningen.
5 tips voor aantekeningen
Maar hoe maak je getekende aantekeningen? Hier zijn vijf tips.
1. In doodle stijl
Een doodle is tekenen zonder er actief bij na te denken. Het resultaat is doorgaans een krabbel van allerlei vormen die met elkaar in verbinding staan. Het is een heel vrije en intuïtieve manier van tekenen. Door de doodle-stijl te gebruiken, heb je een laagdrempelige basis voor het maken van (getekende) notities.
Het is handig om voor je met het boek begint een soort template te maken. Dat doe je door te beginnen bij de cover van het boek! Doorgaans staat daar het onderwerp en de conclusie genoemd. Maak een tekening waarin deze elementen zijn vastgelegd. Daarna start je met het lezen van het boek en voeg je steeds aan de tekening de informatie toe die je interessant, relevant of juist onduidelijk vindt. Gebruik symbolen, plaatjes of gewoon woorden. Aan het eind van het boek, heb je een goeie doodle gemaakt die alle voor jou relevante informatie in zich heeft.
2. Maak een mindmap
Een mindmap is een manier om informatie visueel te organiseren. De ordening begint in het midden met het hoofdonderwerp waarna alle verschillende onderwerpen die hiermee te maken hebben, een eigen vertakking krijgen. Uit elke vertakking kunnen weer nieuwe vertakkingen ontstaan met gerelateerde informatie. Het is een makkelijke en praktische manier om snel overzicht te krijgen waarin onderlinge verbanden zichtbaar zijn gemaakt.
3. Creëer je eigen aantekensymbolen
Steno is een beeldtaal waarmee je leesbare aantekeningen kunt maken die gelijk is aan de snelheid van spreektaal. Er zijn meerdere systemen die gebruikt kunnen worden. Een mooi verhaal is het ontstaan van het systeem Groote. Dat werd al in 1899 werd geïntroduceerd door A.W. Groote. Hij was adjudant van een Nederlandse generaal bij de cavalerie en zocht een manier om al rijdend op een paard alle gedachtenspinsels van zijn baas te kunnen noteren. Hij ontwikkelde zijn eigen systeem waarmee hij met de bewegingen van het paardrijden toch nog snel en leesbaar kon notuleren. Het systeem wordt nog steeds gebruikt!
Nu hoef je geen steno te gaan leren om snel en leesbaar je eigen aantekeningen te maken. Het helpt al om een aantal vaste symbolen te gebruiken voor dingen die vaak terugkomen. Zo teken ik een een bel als iets belangrijk is of als ik met iemand contact op moet nemen. Het woord ‘niet’ schrijf ik standaard als een n met een streep erboven. Het helpt in schrijftijd en bij het lezen van mijn aantekeningen weet ik snel waar ik mijn aandacht wel en niet naartoe moet brengen.
4. Gebruik papier
Bill Gates maakt notities in het boek zelf. De kantlijn is vol met vragen, aantekeningen, verwijzigingen, etc. Als je echter houdt van een maagdelijk schoon boek of je wilt het boek nog weg kunnen geven of verkopen, dan is dit geen aanrader. In dat geval helpt het om post-its te gebruiken. Deze kun je in het boek laten zitten terwijl je leest en je kunt ze aan het eind bundelen tot een notitieboekje. Met digitale apps als CamScanner
en Evernote Scannable
kun je de notities digitaal maken en opslaan in je eigen bestanden.
5. Laat een app het werk doen
Een mogelijkheid om het hele aantekenproces over te slaan (de voordelen dus ook), gebruik dan bijvoorbeeld een digitale app als Instaread
(betaalde app!). In feite hebben zij het werk al voor je gedaan, zodat je het boek amper nog hoeft te lezen (zeker handig bij het kiezen van boeken).
Wanneer digitaal zelf je notities wilt maken en organiseren, zijn apps als Easy Notes
en Bear
(voor geschreven en getekende notities) oplossingen waarmee je zowel geschreven als getekende notities digitaal kunt maken en verwerken.
Hangmat
Of je nu meer wilt halen uit je leesvoer of je wilt het lezen leuker maken, aantekeningen zijn sowieso de investering waard. Zelfs in een hangmat bij 30 graden. Alleen is het tekenen dan wat oncomfortabel...
Delen

Een lege stift, permanent markers die bij het whiteboard liggen, een punt die te pluizig is om er nog een fatsoenlijke letter mee te schrijven... Het doet denken aan een messenset waar je niet mee kunt snijden. Markers zijn het keukengerei voor de keuken van ieder bedrijf: de vergaderruimte. Deze blog is een pleidooi voor goed keukengerei.

Net dat beetje extra waardoor er meer verbinding en betrokkenheid ontstaat. Dat beetje extra waardoor mensen voelen dat magie niet ver weg is. Het hoeft niet veel moeite te kosten. Met zakelijk tekenen gaat het zelfs nog makkelijker! In deze blog deel ik tips die de magische werking van zakelijk tekenen mogelijk maken.