Blog Post

De visuele smaakmakers die een zakelijke tekening magisch maken

Jacobien Vermande
Ik geloof dat het niet veel moeite hoeft te kosten om iets standaards en alledaags om te toveren naar iets mooiers en beters. Een vergadering wordt al beter met "Welkom allemaal". Een bijeenkomst wordt al aangekleder wanneer er een karaf water klaarstaat met glazen. Het draagt allemaal bij aan meer impact en betekenis.
Zakelijk tekenen kent ook dit soort kleine "upgrades" waardoor je makkelijker inspirerend visualiseert! In deze blog deel ik tips met je om dat voor mekaar te krijgen.
Vanaf jonge leeftijd probeerde ik van het alledaagse net iets meer te maken, iets mooiers. Dat kwam met name bij het maken van eten tot uiting. Daar voelde ik me vrij om alle ruimte in te nemen voor een beetje extra.
Niet perse groots of meeslepend, een simpel plakje tomaat of een snufje tijm toevoegen aan een boterham met kaas of door een beetje jam op een koekje te doen. Dat soort dingen. Maar voor mij transformeerde mijn lunch op een doordeweekse schooldag van normaal naar speciaal. Momenten die ik maar al te graag koesterde!

Mijn gewoonte om dingen op eenvoudige wijze net iets lekkerder, mooier of specialer te maken, is gebleven. Ik hou er nou eenmaal van om dingen te creëren die anderen (en mezelf😊) (lichtjes) in vervoering brengen, dingen die je laten ervaren dat het leven magisch is. Al is het maar iets kleins.


Life is immers where the magic happens. 

En als ik de magie een handje kan helpen, doe ik het graag. Een fijne afwisseling en aanvulling op het alledaagse, gewone en voorspelbare.

Tijdens het maken van een visueel verslag zoek ik vanuit dezelfde drive naar mogelijkheden om dat beetje extra in de zakelijke tekening te brengen. In deze blog deel ik een paar tips met je die antwoord geven op de vraag: Hoe kun je met een zakelijke tekening een opening naar meer vervoerig, verwondering en magie creëren?


Diepte

Een illusie van diepte geeft ons brein een reden om er aandacht aan te besteden, er even bij stil te staan. Diepte suggereert nou eenmaal dat er meer is en die suggestie geeft een immens sterke trigger aan ons brein om actief te worden.

Een illusie van diepte ontstaat al heel makkelijk door een grijze schaduwlijn toe te voegen aan figuren of kaders. Wat ook helpt is te variëren in lijndikte. Daarmee breng je spanning in je tekening, er lijkt wat te gebeuren! Onze ogen worden daar maar wat graag door aangetrokken.


Quotes

Tijdens een bijeenkomst of vergadering is er doorgaans een enorme oogst aan uitspraken van mensen. Grappige opmerkingen die terloops worden uitgesproken, discussies die worden beslecht met een weloverwogen zin, een vraag met een onverwacht diepzinnig antwoord. Er zitten vaak memorabele, hilarische of juist betekenisvolle pareltjes tussen die je er met een beetje opmerkzaamheid zo tussenuit pikt. Tijdens gesprekken, vergaderingen en bijeenkomsten zorgt de informatie dichtheid er voor dat dergelijke opmerkingen het geheugen al snel moeten verlaten om plaats te maken voor nieuwe informatie... Tenzij iemand ze verzamelt, bundelt en opnieuw aanbiedt in een andere vorm. Zoals jij wanneer je een visueel verslag maakt!

Quotes verzamel je onderweg. Het is handig om ze op een apart briefje op te schrijven, zodat je later pas hoeft bepalen welke je wilt toevoegen. Tijdens het tekenen kun je al wel ruimte open laten in je tekening. Je zou ze ook kunnen toevoegen als onderdeel van de lat-out. Bijvoorbeeld door een uitgeschreven uitspraak als kader te gebruiken. Of om met een uitspraak vlakken met elkaar te verbinden.

Mensen herkennen zo'n uitspraak, lachen erbij, herinneren zich het moment van de uitspraak en betrekken de ander erbij om de herinnering te delen. "Oh ja, deze uitspraak is van jou en toen gebeurde er dit en dit. Weet je nog?"


Kleur

Ah, kleur... de meest persoonlijke, grillige en wonderlijke van alle basiselementen van het zakelijk tekenen (wil je meer weten over de basiselementen van zakelijk tekenen, check dan mijn flashcourse "Basisrecept voor Zakelijk Tekenen").

Kleur is een van de meest krachtige gevoelsversterkers. In onze taal zie je dat goed terug. Iets maakt je bijvoorbeeld witheet, je wordt rood als een tomaat, hebt een hart van goud of blauw bloed. Ieder mens reageert op kleur, bewust of onbewust. 

In een zakelijke tekening kun je daar optimaal gebruik van maken. Zo kun je kleuren gebruiken die bij de identiteit van de groep horen, zoals kleuren uit de huisstijl. Of juist kleuren die uitdrukking geven aan de sfeer of het thema van de bijeenkomst: groen voor duurzaamheid, geel voor inspiratie en energie, rood voor doel- en actiegericht. Het klinkt misschien als een open deur en dat is het ook. Het is een deur die je wijd open wilt houden wanneer je zakelijk tekent. Dat maakt het jou namelijk makkelijker om de dingen helder en herkenbaar in beeld te brengen!
Hou het wel gedoseerd, een overdaad aan kleur laat niets meer heel van de deuren naar magie en verwondering.


Draw while people talk

Zo mogelijk de allergrootste (en meest uitdagende) magie factor die je kunt creëren is toch wel wanneer er live getekend wordt terwijl anderen praten. De inhoud of het gesprek ontvouwt zich dan letterlijk voor de ogen van alle aanwezigen.  

Het is een kunst om een goed visueel verslag live te tekenen. Alles heeft invloed en alles komt samen: hoe je luistert, hoe je in contact staat met de aanwezigen, hoe je stift en het papier samenwerken, hoe je zelf in je vel zit. En tegelijk is het het allemaal waard als je daarmee betekenis toe weet te voegen, gesprekken in een versnelling weet te brengen en de groepsverbinding kunt versterken. Dan heb je van je stift een toverstokje weten te maken!

Zoals een plakje tomaat en een takje tijm mijn boterham met kaas in een feestje kunnen transformeren, zo kan een zakelijke tekening helpen om een bijeenkomst te transformeren van prima naar geweldig. Met een stift en papier kom je al heel dicht bij de magic of life.

Delen

door Jacobien Vermande 13 okt., 2020
Een lege stift, permanent markers die bij het whiteboard liggen, een punt die te pluizig is om er nog een fatsoenlijke letter mee te schrijven... Het doet denken aan een messenset waar je niet mee kunt snijden. Markers zijn het keukengerei voor de keuken van ieder bedrijf: de vergaderruimte. Deze blog is een pleidooi voor goed keukengerei.
door Jacobien Vermande 02 okt., 2020
Zakelijk tekenen en zentangle. Het zijn twee vormen die het goed met elkaar kunnen vinden en elkaar graag een handje helpen. In deze blog deel ik mijn ervaring met zentangle en hoe deze tekenvorm mij helpt naar meer ontspanning en betere concentratie.
Getekend visueel verslag van een persconferentie van Rutte over covid-19
door Jacobien Vermande 22 sep., 2020
Een boek goed lezen. Dat vraagt aandacht, maar het levert je op dat je meer uit je lezen haalt, het sneller kunt plaatsen en de inhoud veel beter kunt reproduceren en toepassen. In deze blog tips en inspiratie om jezelf te helpen slimmer te lezen.
Foto met boek covers over visueel denken en doen
door Jacobien Vermande 15 sep., 2020
Met nieuwe energie en inspiratie stap je een training uit. Je wilt meteen aan de slag om alles in praktijk te brengen. Maar al snel neemt de waan van de dag je goede voornemens over... In deze blog 5 tips om meer uit je training (zakelijk tekenen) te halen.
door Jacobien Vermande 14 sep., 2020
Een herkenbaar poppetje tekenen, het kan heel eenvoudig. Twee lijnen zijn al voldoende. In deze blog leg ik je uit hoe.
Poppetje dat schopt tegen een stip
door Jacobien Vermande 07 sep., 2020
Word jij in deze tijd ook afgeleid door werkdagen waar je maar niet vooruit lijk te branden? Waar niets gaat zoals je wilt en het je maar niet lukt om dit te doorbreken? Dan heb zo'n dag. In deze blog lees je hoe je hier met zakelijk tekenen verandering in brengt.
door Jacobien Vermande 31 aug., 2020
Sinds 2018 mag ik mezelf zelfstandig ondernemer noemen. Dat betekent extra belastingtaken. In mijn blog vertel ik je hoe mijn verbeeldingskracht me helpt om mijn belastingaangifte leuker te maken. Niet perse makkelijker...
door Jacobien Vermande 31 aug., 2020
Wat is jouw rode draad in je loopbaan? Mensen helpen? Nieuwe dingen ontwikkelen? In deze blog deel ik over mijn rode draad.
Share by: