Marker my words: de marker als keukengerei voor elke vergaderruimte!
Jacobien Vermande
De marker, wat kun je er mee en wat kan er beter? In deze blog meer over deze kantoortool. Marker my words: na deze blog neem jij voortaan je eigen setje markers mee naar een vergaderruimte.

Heb je weleens een blik geworpen op het keukengerei van een gemiddeld vakantiehuisje? Vooral het keukengerei om je eten mee klaar te maken.
Groot en bot
Doorgaans beperkt het aantal messen zich tot een groot, bot keukenmes met een snijafwijking, een wiebelig broodmes en een rafelig schilmesje. Dat is het. Daar moet je het mee doen. De hoop op verschillende maten, scherpe snijvlakken, variatie in het type snijvlak... er zijn grenzen aan wat je mag verwachten.
Goeie shit
Nu hou ik van koken, dus de kwaliteit van de messen die ik gebruik is voor mij een belangrijk wanneer ik een beetje gezellige dingen in de keuken wil doen. In zakelijke termen: als ik efficiënt en effectief wil koken, is het fijn om terug te kunnen vallen op materiaal dat dat mogelijk maakt. Op goeie shit dus. Dat je dat in een gemiddeld vakantiehuisje niet hoeft te verwachten is jammer, maar logisch. En dus neem ik mijn eigen set messen mee. Wel zo handig.
Zakelijk
Maar deze blog gaat over visuele communicatie en inspirerend visualiseren op de werkvloer. Dus stel ik voor dat we onze blik verleggen naar het "keukengerei" van een gemiddelde vergaderruimte op kantoor, in feite de spreekwoordelijke keuken van een organisatie. Daar waar nieuwe plannen worden gekookt, strategieën staan te bakken en procesontwerpen sudderen tot ze zacht en smeuïg genoeg zijn om geserveerd te worden.
De uitrusting die ons hierbij ondersteunt bestaat meestal uit een whiteboard of digiboard, een flip-over en een setje stiften. En juist dat setje stiften doen me opvallend sterk denken aan het setje messen dat je standaard in een vakantiehuisje aantreft...
Is Edding ook jouw vaste flip-over buddy?
In elke vergaderruimte zijn ze er weer: de Edding markers in groen, blauw, zwart en rood. Soms ligt er nog een verdwaalde oranje marker bij.
Whiteboard en permanent markers liggen permanent gevaarlijk door elkaar. De dikte en vorm van de stiftpunt kent doorgaans een paar variaties, maar altijd is de kleur die je wil gebruiken leeg en de punt pluizig zacht geworden zodat je er niet meer mee kunt schrijven. Grrr...
Logisch dat het whiteboard en de flip-over zo weinig gebruikt worden...
Klinkt als de messenset van een gehuurd vakantiehuisje, toch?!
Alleen, we zijn nu niet in een gehuurd vakantiehuisje. We staan in de keuken van een organisatie! Daar moet je dus kunnen terugvallen op goeie shit om efficiënt en effectief te kunnen werken.
Zorg dat het keukengerei van de vergaderruimte mogelijk maakt dat je de inhoudelijke haute cuisine maakt rest van de organisatie mee bereid!
Waar je op moet letten bij het zorgen voor een goeie set markers voor whiteboard en flip-over, is:
Punten: size en shape do matter
De meest gebruikte stiftpunten zijn de ronde punt en de blok- of beitelvormige punt. Daar waar de ronde punt voor velen de meeste veilige optie lijkt, is de blokpunt voor veel mensen een lastige om ermee te schrijven en te tekenen. Logisch dat dit type stift wat verloren in een hoekje ligt te wachten tot de inkt is uitgedroogd... Zonde! Verlos de blokpunt uit zijn lijden en maak vol gebruik van zijn mogelijkheden. In de breedte en de lengte, voor kaders, letters en lijnen. Ze zijn een fantastische aanwinst wanneer je ze goed in je hand weet te houden. Dat daar ook nog verschillende diktes voor bestaande (van 1 mm tot zelfs 50 mm!) weten maar weinig mensen. Maar wauw, wat maakt variatie in puntdikte en -vorm het visualiseren van informatie effectiever en efficiënter!
Kleur
De gangbare kleuren die je in kantoren vindt, zijn blauw, zwart, rood en groen. Harde kleurtinten. Wanneer je meer variatie en toepasbaarheid zoekt om bijvoorbeeld contrast, nuance en visuele aantrekkelijkheid in het weergeven van informatie, dan zijn het gebruik van verschillende kleuren een eenvoudige manier om dat voor mekaar te krijgen. De meeste leveranciers bieden veel meer kleuren aan in hun assortiment, nu de vergaderruimte zelf nog. Kijk bijvoorbeeld naar het Duitse Neuland. Bijkomend voordeel van dit merk: de stiften zijn navulbaar en reukloos. Ook de reguliere merken als Big en Edding voorzien in een craving naar meer kleur!
Schoonmaak en onderhoud (vooral van belang bij whiteboards)
Stond ik daar met een permanent marker waarmee ik het hele oppervlak van een whiteboard had vol getekend. Het gebeurt iedereen tenminste eenmaal in zijn leven. Niet zo gek, want alleen het woordje 'permanent' ontbreekt op de meeste whiteboardmarkers en kantoorskills zijn zelden gericht op het sorteren van stiften. De oplossing? Ga er met een whiteboardmarker overheen. Het oplosmiddel in de whiteboardmarker zorgt ervoor dat de inkt van de permanent marker wat oplost, zodat je het daarna weg kunt vegen. Als je een groter oppervlak hebt schoon te maken, zorg dan dat je beschikt over een fles whiteboardreiniger en een goeie veger (niet met van die vieze vodjes, okay!).
Gezien deze tips is er mogelijk bij jou op kantoor ook nog het een en ander te verbeteren om effectief gebruik te maken van de vergaderzaal. Dus werkgevers, aan jullie de oproep. Als je wil dat er goeie producten uit de vergaderruimte komen, zorg dan dat je beschikking hebt tot goed "keuken" gerei. Bon appetite!
En anders stel je toch zelf je setje samen?! Laat me weten wat jouw favorieten zijn!
Delen

Net dat beetje extra waardoor er meer verbinding en betrokkenheid ontstaat. Dat beetje extra waardoor mensen voelen dat magie niet ver weg is. Het hoeft niet veel moeite te kosten. Met zakelijk tekenen gaat het zelfs nog makkelijker! In deze blog deel ik tips die de magische werking van zakelijk tekenen mogelijk maken.