Zentangle: hoe, wat en waarom? Oh ja, en wat het met zakelijk tekenen te maken heeft.
Jacobien Vermande
Je hebt ze vast weleens voorbij zien komen. Kleine vierkantjes die met fineliner zijn gevuld met allerlei patronen. Van eenvoudige, herhalende lijnen tot ingewikkelde patronen. Ze worden zentangles genoemd.
In deze blog neem ik je mee naar de oorsprong en toepassing van deze relatief jonge kunstvorm die Zentangle heet.

Van modegril tot yoga van het tekenen
Nog niet zo lang geleden begreep ik pas dat deze tekenvorm Zentangle wordt genoemd. Ik had de vorm al een tijdje achteloos geparkeerd staan in het hokje "modegril/hobby". Totdat ik zocht naar vormen die mij in mijn tekenen meer ontspanning zouden brengen en me tegelijkertijd zouden uitdagen om mijn tekengrenzen te verleggen. Liefst op een vriendelijke en toegankelijke manier.
Zentangle bleek naadloos in mijn behoefte te voorzien. Een beetje zentanglen heeft hetzelfde effect als het lezen van een fijn boek na een bezoek aan de sauna. Wat een weldaad voor mijn brein! Pfew, de enige mental note die nog de grenzen van mijn denken kon passeren, was: "Dit is fijn, ik denk nergens meer aan en dat hoeft ook even niet."
Reden genoeg om er een blog over te schrijven en deze tekenvorm te delen als een dankbare toepassing om ontspanning in vingers (en hoofd) te krijgen.
Zentangle - van oorsprong
Zentangle is een kunstvorm die ontstond in 2005 toen een monnik, Rick, zijn vrouw Maria (een botanisch kunstenaar) aan het werk zag. Hij zag hoe ze opging in haar werk, volledig moeiteloos en zonder enig besef van tijd. Hij herkende wat hij bij haar zag gebeuren met wat hij ervaarde bij meditatie. Beiden zorgen voor een geconcentreerde gedachtenloosheid. Gelijk aan een staat van flow.
Rick en Maria hebben de tekenvorm waarin je deze staat kunt ervaren verder ontwikkeld en de naam zentangle meegegeven. Inmiddels is het als kunstvorm uitgegroeid tot een echte stroming. Rick en Maria zelf doen er veel aan om de waarde van de kunstvorm hoog te houden. Ze dragen een brede visie rondom zentangle uit, van specifiek materiaalgebruik tot gecertificeerde trainers. Op hun website
kun je hier meer over vinden.
Zentangle - de basis
Het basisprincipe is heel eenvoudig. Je vult een vierkant kader met patronen. Door te beginnen met het zetten van een paar lijnen, creëer je een lay-out die je vervolgens vult met patronen.
Zentangle - basisprincipe
Een belangrijk uitgangspunt bij zentangle is dat je zonder oordeel waardering en dankbaarheid voelt bij wat je creëert. Om dit mogelijk te maken mogen de lijnen die je zet niet worden uitgegumd. De kunst is om schoonheid te zien in alle lijnen, ook de lijnen die je anders had willen zetten, lijnen die afwijken. Een mooie oefening dus om de kunst van het falen beter te beheersen. Perfect voor de perfectionisten onder ons die minder perfectionistisch in het leven willen staan!
Zentangle en Zakelijk tekenen - a kind and loving team
Zakelijk tekenen gaat over communiceren door middel van tekenen in een zakelijke context. Tekensnelheid, heldere en herkenbare tekeningen en het samenbrengen van informatie op een begrijpelijke manier zijn belangrijke aspecten om zakelijk tekenen een effectief onderdeel van communicatie te laten zijn. Om dit met vertrouwen en plezier te doen, helpt het om perfectionisme buiten de deur te houden en dat je handen een goeie tekenconditie hebben.
Zentangle helpt om beide voor mekaar te krijgen met als bonus dat je er een ontspannen mindset met een goeie concentratie bij krijgt. Te mooi om waar te zijn? Zolang je het niet probeert, is dit zeker waar😁
The art of acceptance
Zentangle heeft mij in ieder geval geholpen om te accepteren dat er schoonheid zit in elke lijn die ik zet, mits ik bereid ben om die schoonheid te zien. Je zou het "the art of acceptance" kunnen noemen.
Wil jij zentangle en andere tekenvormen leren die je helpen om meer ontspanning en betere concentratie in je leven te brengen? Kijk dan eens naar de cursus Mindful (zakelijk) Tekenen.
Delen

Een lege stift, permanent markers die bij het whiteboard liggen, een punt die te pluizig is om er nog een fatsoenlijke letter mee te schrijven... Het doet denken aan een messenset waar je niet mee kunt snijden. Markers zijn het keukengerei voor de keuken van ieder bedrijf: de vergaderruimte. Deze blog is een pleidooi voor goed keukengerei.

Net dat beetje extra waardoor er meer verbinding en betrokkenheid ontstaat. Dat beetje extra waardoor mensen voelen dat magie niet ver weg is. Het hoeft niet veel moeite te kosten. Met zakelijk tekenen gaat het zelfs nog makkelijker! In deze blog deel ik tips die de magische werking van zakelijk tekenen mogelijk maken.